ГоловнаМій профільРеєстраціяВихідВхід Середа
22.05.2024
00:19
Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86
Теги
Фотоальбом НГУ
Україна. Друга світова.
Форма входу
 Національна Гвардія України 
Головна » 2010 » Квітень » 1 » НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ УКРАЇНИ
17:50
НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ УКРАЇНИ
Національна гвардія України постала 4 листопада 1991 року. Тоді Верховна Рада України ухвалила відповідний закон. НГУ створили, оскільки не було певності, як поведуть себе частини Радянської армії дислоковані на території України, чисельність яких була на той час біля 1 мільйона чоловік. Основою НГУ стали окремі військові частини Внутрішніх військ та КДБ, що присягнули на вірність Україні. Від самого початку засадничим принципом служби в НГУ стала добровільність. Першим командиром гвардійців став Володимир Кухарець. Основною структурною частиною гвардії була дивізія. У складі НГУ були підрозділи армійської авіації, танкові та моторизовані частини, артилерійські дивізіони, підрозділи гірських стрільців. Початково Нацгвардія підпорядковувалася Голові Верховної Ради України. Майже незмінними до самого розформування НГУ її завданнями були:

1 - захист конституційного ладу України, цілісності її території від спроб змінити їх насильницьким шляхом;
2 - участь у підтриманні режиму надзвичайного стану в порядку, передбаченому законодавством України;
3 - участь у ліквідації наслідків аварій, катастроф та стихійного лиха;
4 - формування в особливий період частин для охорони і оборони найбільш важливих державних об'єктів;
5 - подання допомоги прикордонним військам у затриманні порушників державного кордону України силами частин, дислокованих у прикордонних районах;
6 - участь у бойових діях по відбиттю нападу ззовні та захисту безпеки України;
7 - охорона дипломатичних і консульських представництв іноземних держав на території України;
8 - участь в охороні громадського порядку.


НГУ одразу отримала можливість здобути практичний досвід з виконання цих завдань. В 1992 році гвардійці забезпечували прикриття українсько-молдовського кордону, де ще йшла громадянська війна. Другим командувачем НГУ був Ігор Вальків.
У 1993-94 сили НГУ стали фактором, що забезпечив утримання Україною Криму. Присутність моторизованих частин 7 дивізії НГУ вгамувала місцевих мешканців та зірвала плани ФСБ. Гвардійці ліквідовували протягом 90-их наслідки повеней на Закарпатті. Забезпечували громадський порядок під час шахтарських заворушень на Донбасі. У період кризи ЗСУ та інших силових відомств за оцінками експертів 30 тисячна НГУ була найбоєздатнішим військовим формуванням України. Цьому сприяла кадрова політика заснована на добровільності служби, патріотичність і професійність керівного складу, пріоритетність у фінансуванні та постійні навчання. Найбільше піднесення НГУ пов’язане з особою другого командувача - Олександра Кузьмука (1995-1996). Саме після цієї посади Кузьмук отримав міністерське крісло від Президента Л. Кучми.

В кінці 90-их починаються розмови про те, що «НГУ виконала свою історичну місію» та «дублює функції інших силовиків, що фінансово невигідно». Найбільшим лобістом ліквідації НГУ став тодішній мінстр внутрішніх справ Ю.Кравченко. Спершу Кучма перепідпорядкував собі НГУ, а вже 11 січня 2000 року підписав Закон про ліквідацію Національної гвардії України. Більша частина гвардійців разом зі спецпідрозділами гірських стрільців відішла до Внутрішніх військ МВС, менша, зокрема танкові та артилерійські частини – до ЗСУ. Останнім командувачем НГУ був Олександр Чаповський.
Переглядів: 1813 | Додав: bgd | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Цікаве в мережі



Архів записів
Друзі сайту

Copyright www.ternsou.at.ua © 2024