ГоловнаМій профільРеєстраціяВихідВхід Четвер
18.04.2024
06:33
Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86
Теги
Фотоальбом НГУ
Україна. Друга світова.
Форма входу
  
Головна » 2012 » Листопад » 4 » НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ- БУЛА,Є і БУДЕ!!!
11:20
НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ- БУЛА,Є і БУДЕ!!!
НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ- БУЛА,Є і БУДЕ!!!

4 листопада - день Національної гвардії України

спогади про службу: полковник Національної гвардії України ВАРАКУТА Олександр

    В новітній історії України багато питань залишаються не висвітлені в повній мірі, не дано оцінки деяким державотворчим процесам. А це потрібно робити з огляду на те, що саме глибокий аналіз дій та вчинків влади може підказати вихід на певному шляху розвитку.

         Одним з цих питань є замовчування та необ’єктивне висвітлення діяльності  такої державної силової структура, як Національна гвардія України. Вона була утворена з ініціативи депутатів першого скликання Верховної ради України, офіцерів-патріотів, які вже в липні 1991 року були об’єднані в Спілку офіцерів України (СОУ). Закон України «Про Національну гвардію України » пройшов з першого читання і був ухвалений в  4 листопада 1991 року. В ньому прописувалися функції та завдання Національної гвардії України .

         Національна гвардія України утворювалася на базі колишніх внутрішніх військ СРСР, це була перша і головна помилка в її формуванні, про причини цього буде далі. В умовах коли в спадщину Україні дісталася велика армада радянського війська, спецслужби вишколені на засадах беріївської ідеології, незабезпечене прикриття більшості своїх кордонів та інші силові структури, які аж ніяк не можна було визнати патріотичними, а де які з них взагалі вороже ставилися до молодої Української держави, а інші ще були в стадії утворення (прикордонна, податкова, митна). Головним критерієм добору до лав Національної гвардії України, крім звичайно фізичних параметрів, були: патріотизм, безмежна любов до своєї землі, своїм традиціям та звичаям. Активну участь у відборі кандидатів до лав національної гвардії брала Спілка офіцерів України, яка в той час мала великий вплив і авторитет та мала серед своїх членів депутатів Верховної ради.

         Безпосередньо в місті Тернополі Національна гвардія України дислокувалася на території та  в приміщеннях колишньої школи комсомольського активу, або так званої, школи міжнародного співробітництва «Орбіта» зареєстрована в Шевченківському районі м.Київа. До речі, цікавим аспектом цього було те, що з державного бюджету кошти за утримання підрозділу Національної гвардії перераховувалися на рахунки цієї сумнівної структури, яка утворилася на базі майна та коштів колишнього ЦК ВЛКСМ .

Вишкіл в підрозділах Національної гвардії України проводився на історичних звитягах запорізького козацтва, українських січових стрільців та незчисленних  прикладах патріотичного служіння Українській державі в часи визвольних змагань першої половини ХХ століття .

В перше в частинах Національної гвардії України з’являються капелани, які в своїх проповідях благословляли вояків на віддане служіння своїй нації. Зокрема капеланом Тернопільського окремого батальйону спеціального призначення  «Галичина», був отець Дмитро (Лисак).

 Гвардійці Тернопілля за невеликий історичний проміжок часу встигли зробити багато корисних місцевих, регіональних та державних справ. Зокрема, вони брали участь в прикритті державного кордону України з Молдовою, в проведенні спецоперації по боротьбі з контрабандою на тому ж таки українсько-молдовському кордоні та повернули в державний бюджет молодої України великі  кошти. В 1996 році південні райони Тернопільської області потерпали від небувалої повені, гвардійці були першими, хто прийшов людям на допомогу. Вони дислокувалися в Борівському, Заліщіцькому, Чортківському, Монастирському та Бучацькому районах  області.

   А коли в 1998 році вже в Закарпатті трапилося катастрофічна повень Тернопільські національні гвардійці одними з перших були в Рухівському, Хустському районах де приймали активну участь в наданні допомоги потерпілому від повені  населенню.

         Крім цього, національні гвардійці, в тісній взаємодії разом з органами внутрішніх справ проводили заходи по забезпеченню правопорядку під час масових акцій в Тернополі та районах області.

         Головним критерієм добору до лав Національної гвардії України була безмежна любов до своєї землі, своїм традиціям та звичаям. Активну участь у відборі кандидатів до лав національної гвардії брала Спілка офіцерів України, яка в той час мала серед своїх членів депутатів Верховної ради .

         Чому в 2000 році виникло питання про ліквідацію Національної гвардії України? Питання політичне. Тому, що ця структура по-перше, не відповідала завданням влади того часу. По-друге, вона була незручною з різних точок зору іншим силовим структурам. Особливо це було відчутно під час проведення спец операції по боротьбі з контрабандою на українсько-молдовському кордоні, де були задіяні майже всі силові структури  держави .

І нарешті, багатьом нашим владним чиновникам дуже кортилося угодити північному сусіду. Бо там не існувало такої структури, а ці чиновники всі свої дії звіряють з «старшим братом» і тим більше, сама назва Національна цим «українським» чиновникам не підходить. Вони воліли б її назвати і Республіканською, і Президентською, але тільки не Національною.

         В даний час все предметніше піднімаються питання, щодо відновлення Національної гвардії України. Подаються декілька варіантів функцій та завдань гвардії, але найсумніше те, все це  може призвести до  простої зміни вивіски Внутрішні війська України на Національну гвардію України.

         Після помаранчевої революції Спілка офіцерів України подавала свої варіанти відновлення Національної гвардії з наданням їй державних функцій, які зараз розподілені в таких структурах, як міністерств внутрішніх справ, надзвичайних ситуацій, прикордонної служби, служби державної охорони та інші.

Переглядів: 1382 | Додав: захарченко | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Цікаве в мережі



Архів записів
Друзі сайту

Copyright www.ternsou.at.ua © 2024