ГоловнаМій профільРеєстраціяВихідВхід Субота
20.04.2024
11:00
Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86
Теги
Фотоальбом НГУ
Україна. Друга світова.
Форма входу
  
Головна » 2010 » Липень » 12 » На Львівщині відзначили 66 річницю створення Української Головної Визвольної Ради
22:04
На Львівщині відзначили 66 річницю створення Української Головної Визвольної Ради
На Львівщині відзначили 66 річницю створення Української Головної Визвольної Ради

У неділю, 11 липня, у с. Сприня на території Спортивно-туристичного оздоровчого комплексу ім.. Кирила Осьмака відбулося урочисте відзначення 66-ої річниці створення Української Головної Визвольної Ради. Прибули представники обласної та місцевої влади, політичних та громадських організацій, молодіжних об’єднань, гості з Тернопільщини, Івано-Франківщини, Київщини та інших областей. Провадив перебігом урочистостей громадський діяч Самбірщини Михайло Шпак.

Від Львівської обласної ради привітав громадськість перший заступник голови ради Роман Ілик. Промовляли керівники Самбірського району і м. Самбора, керівники обласних структур Конгресу Українських Націоналістів Микола Пшевлоцький, партії «За Україну!» Ярослав Пітко, голови ветеранських організацій та інші.

Представник Центру національного відродження імені С. Бандери, уродженець Сумщини Віктор Рог виголосив присутнім  вітання Голови ОУН Стефана Романіва. У своєму виступі він наголосив на важливості врахування уроків УГВР у сьогоднішньому політичному процесі в Україні, єдності українців Сходу і Заходу.

Керівник Львівського відділення ЦНВ імені С. Бандери та регіонального представництва громадської ініціативи «Оновлення країни» Юрій Антоняк підкреслив те, що запорукою успішності єднання політичних середовищ при створенні УГВР була наявність сильного і відповідального проводу – революційної ОУН, яка забезпечила полі партійне представництво і представлення різних регіонів України у складі УГВР. Сьогодні ініціативи ОУН щодо єдності патріотичних сил також є вкрай актуальними. Промовець також передав присутнім вітання від лідера Громадської ініціативи «Оновлення країни» Валентина Наливайченка і повідомив, що цьогоріч з ініціативи представництва «Оновлення країни» львівськими ковалями було виготовлено і встановлено біля входу до комплексу пам’ятний знак. 

Справжньою окрасою святкування став виступ хору політв’язнів «Нескорені» під керівництвом п. Богданни Сімович.

Кожен, хто цього дня прибув до Сприні, зміг особисто пересвідчитися – ніколи нікому не вдавалося і не вдасться ані стерти українську національну пам'ять, ані готовність щодня і повсюди захищати те, що здобули наші попередники, та те, що є сьогодні нашою найвищою цінністю – українські національні інтереси. 

Історична довідка: 1944 рік. Українська Повстанська Армія веде неймовірну, безкомпромісну боротьбу за Україну і українців. У надскладному становищі Організація Українських Націоналістів (організатор та політичний керівник УПА), окрім військових питань, бачить потребу і знаходить можливість займатися не просто політичними, але й державотворчими питаннями. З її ініціативи народжується Українська Головна Визвольна Рада. Це відбувається на Установчому Зборі УГВР, який проходив під охороною відділів УПА 11-15 липня 1944 року на Львівщині, поблизу села Сприня Самбірського району. Збір прийняв Платформу і Тимчасовий устрій УГВР, Універсал до українського народу, а також присягу воїнів Української Повстанської Армії.

УГВР було утворено як національний передпарламент, як координаційний центр усіх сил українського народу в процесі національно-визвольної боротьби за Українську Самостійну Соборну Державу. Окрім членів ОУН, до складу УГВР увійшли представники інших політичних течій, а Президентом УГВР було обрано вихідця з Полтавщини, діяча Української Народної Республіки Кирила Осьмака.

УГВР стала єдиним керівним органом воюючої України, ухвалювала всі стратегічні та тактичні рішення щодо повстанської боротьби, надавала військові звання та нагороди воякам УПА. У середині 50-х років майже всі члени УГВР або полягли в боротьбі з більшовицьким режимом, або опинилися у московських тюрмах та

Переглядів: 1301 | Додав: bgd | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Цікаве в мережі



Архів записів
Друзі сайту

Copyright www.ternsou.at.ua © 2024