ГоловнаМій профільРеєстраціяВихідВхід Четвер
28.03.2024
10:56
Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86
Теги
Фотоальбом НГУ
Україна. Друга світова.
Форма входу
  
Головна » 2010 » Квітень » 1 » 25 перемог України. Армія імперії Олександра Македонського зазнала єдиної поразки – на території України
17:33
25 перемог України. Армія імперії Олександра Македонського зазнала єдиної поразки – на території України
25 перемог України. Армія імперії Олександра Македонського зазнала єдиної поразки – на території України
У 334 р. до н.е. Олександр Македонський почав свій знаменитий похід на Схід. Амбітний македонський лідер мріяв стати володарем усіх найбільш цивілізованих країн світу. Цей час – пік могутності Македонської держави. У 333 р. до н. е. Олександр розбив кілька армій перського царя, захопивши його родину в полон.

 

Скіфський шолом, 4 ст. до н.е.

До 331 р. до н.е. Олександр Македонський взяв штурмом неприступне острівне місто Тир у Фінікії, міста Дамаск у Сирії та Газу в Палестині, та підкорив усю Малу Азію, Сирію і Єгипет. Македонські війська форсували ріки Тигр і Євфрат, щоб вторгнутися у серце Перської держави – Мідію. У цей час намісник Олександра Македонського у Фракії Зопіріон отримує наказ виступити в похід на допомогу Олександрові Македонському іншим шляхом – північним узбережжям Чорного моря.  По ходу македонці планували підкорити скіфів та місто Ольвію (нині поблизу с. Парутине в Миколаївській обл.), яка, на відміну від решти грецьких міст,  до того часу так і не визнала влади Олександра, а навпаки, зберегла союз зі скіфами.  У похід під керівництвом Зопіріона проти скіфів виступило численне військо – 30 тисяч вояків. Варто відзначити, що сам Олександр Македонський здійснив свої грандіозні завоювання в Азії та взяв найбільші міста континенту силами усього лише  32 тисяч бійців.

Скіфський меч, 4 ст. до н.е.

Армія Зопіріона швидко дійшла до Ольвії і взяла місто в облогу. У порівнянні з містами, які македонське військо взяло в Азії, Ольвія була далеко не найбільшим. Щоб відбити напад македонців, влада Ольвії пішла на екстраординарні заходи – відпустила на волю всіх рабів та скасувала мешканцям міста усі борги. Безрезультатну облогу довелося зняти того ж року, через дії скіфів в тилу. Під час відступу поблизу Дністровського лиману македонське військо було вщент розбите скіфами. Загинув і сам Зопіріон. На території України армія Македонської імперії вперше зазнало нищівної поразки. Сталося це на піку її могутності.

Автор: Олександр Палій

Переглядів: 2606 | Додав: bgd | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Casha  
0
nxkdfkmcvkvv,,,vx.v,mb

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Цікаве в мережі



Архів записів
Друзі сайту

Copyright www.ternsou.at.ua © 2024